Pohjois-Kymen Sotilaspoikien Perinnekilta ry Kouvola 
Sotilaspoikien Perinnekillan<br />perustamisen vuosipäivä Sotilaspoikien Perinnekillan
perustamisen vuosipäivä
Torstai 19.05.2022
GoTop

Summan retki


Summan retki toteutettiin päivän retkenä 5.9.1992. Kalevi Sahanen laati retkestä uutisen Valkealan Sanomiin. Matkaan lähdettiin ani varhain Kuusankoskelta. Raja ylitettiin Nuijamaalla. Retken "ylijohtaja" Matti Jaatisen lisäksi Ilmari Lindberg, Ilmari Hurmerinta ja Pekka Suomalainen kertoivat matkan aikana talvisodan taisteluista ja killan asioista.

Retkeläisillä oli Viipurissa mahtava vastaanotto. Apulaiskaupunginjohtaja ja torvisoittokunta toivottivat sotilaspojat tervetulleiksi. Soittokunta oli vieraskorea, sillä se soitti Maamme-laulun ja Porilaisten marssin. Maaherra Jaatisen hyvä tuttu, venäläinen eversti evp. Dubinin lähti Viipurista retkeläisten matkaan.

Säiniön ja Huumolan kautta ajettiin Sum­maan talvisodan kuululle Lähteen lohkolle. Nyt ajettiin rauhanomaisissa oloissa Läh­teen tietä, jota pitkin Neuvostoliiton 123. Divisioona hyökkäsi 15 000 miehen voimin I / JR 8:n ja 10.2.1940 lähtien II/JR 9:n 600 suomalaista vastaan. Talvisodan taistelupaikkoihin tutustumiseen tarvittiin vuonna 1992 vielä erikoislupa. Miljoonakorsu, Poppius-kukkula ja Saapas, jotka ovat tulleet myöhemmin sadoille sotilaspojille ja muille Matti Jaatisen opastamille retkeläisille tutuiksi, olivat 5.9.1992 ensimmäisen kerran sotilaspoikien tarkastuksen kohteena. Metsäpalon vaurioittamassa "isien taistelumaastossa" sotilaspojat kajauttivat talvisodan taistelijoiden kunniaksi Sillanpään marssilaulun. Paluumatkalla puheenaiheena oli Sahasen mukaan mm. lotta- ja pikkulottakiltojen perustaminen.


miljoonakorsu
Kuuluisa Summan Miljoonakorsu. (Kuva Altti Heiskanen)
spacer
summa1
Retken osanottajat Poppius-kukkulalla. (Kuva Altti Heiskanen)