Pohjois-Kymen Sotilaspoikien Perinnekilta ry Kouvola 
Sotilaspoikien Perinnekillan<br />perustamisen vuosipäivä Sotilaspoikien Perinnekillan
perustamisen vuosipäivä
Torstai 19.05.2022
GoTop

Rautjärven retki 2007


Pohjois-Kymen Sotilaspoikien Perinnekilta kävi 21.8.2007 tutustumassa rajaseudun nykyiseen elämään. Killan sihteerin, Niilo Häyhän koti jäi rajan eteläpuolelle Neuvostoliiton puolelle. 1944. Kotiseudun muistot antoivat Niilolle kimmokkeen valmistella matka Etelä - Karjalaisen Rautjärven kunnan kesäisiin maisemiin.

Ensimmäisenä tutustumisen kohteena oli Rautjärven 1881 valmistunut kirkko. Kirkkoherra Kari Luumi kertoi esittelyssään tämän olevan seurakunnan viides kirkko. Ensimmäinen rakennettiin 1667. Se, ja kolme seuraavaa on tuhoutunut luonnon tai vainolaisen aiheuttamissa tulipaloissa. Rajalla on rajan kirot. Kilta laski seppeleen sankarihaudalle.

Miettilän kylän reservikomppanian kasarmialue ja Kollaa-museo olivat seuraava kohteemme. Reservikomppania majoittui 1880-luvulla harjoituksiinsa alueella. Osa rakennuksista on edelleen käytössä. Komppanian päällikön asunnossa on ollut Rautjärven kunnanvirasto vuoteen 1972. Silloin, Rautjärven ja Simpeleen kuntien yhdistyessä, kunnanvirasto siirtyi valtatie 6:n tuntumaan Simpeleen kunnanvirastoon. Sairaalarakennuksessa on Kollaa-museo. Rautjärven miehet taistelivat talvisodan aikana Kollaalla. Heidän toimestaan ja esineistään museo on koottu. Vänrikki Simo Häyhän nurkkaus on mielenkiintoinen yksityiskohta museossa. Museon erinomaisen esittelyn ja kerronnan Simo Häyhästä ampujana ja henkilönä teki Kalervo Varis, mies, joka on kaatanut karhun.

repe
Raja ja sen vartijat Mika Ruotsala ja Repe

Yliluutnantti Kimmo Sainio esitteli rajavartioasemansa, henkilöstön, rajamiesten varustuksen ja kaluston. Saimme nähdä rajakoira-Repen ottavan kiinni luvattoman rajan ylittäjän. Vaikka näytös olikin vain muutaman kymmenen metrin päässä oikeasta valtakunnan rajasta, oli "loikkari" vain maalimies, rajavartija. Eikä hänkään tullut Venäjän puolelta. Rajaloikkareina Sainio kertoi viimeisen kuukauden ajalta karhun, viisi sutta, metsäsian ja lukuisia pienempiä metsän eläimiä. Sainio kertoi seisoneensa vain kym¬menen metrin päässä karhusta, mutta Repe ja piikkilanka-aita olivat välissä. Eikä karhu käyttäytynyt edes uhkaavasti, kääntyi ja löntysteli tiehensä Venäjän puolelle. Sudet söivät hirven rajan läheisyydessä Suomen puolella. Eläimet kuljeskelevat maastossa edestakaisin kunnioittamatta ihmisten asettamia rajoja. Ja rajamies tietää niidenkin liikkeet, vaikka ei kaikkia näkisikään.

Paluumatkalla vierailimme Kaakkois - Suomen Rajavartioston alueella Imatralla olevassa Rajamuseossa. Museon esitteli Mika Albertsson. Museon erikoisuuksiin kuuluu vanha, puinen rajamerkki 1600-luvulta ja erinomaiset kaukopartiomiesten toimintaa kuvaavat vahanuket. Paluumatkalla ajoimme Imatral¬la Kolmen Ristin kirkon kautta. Tämä Alvar Aallon piirtämä, vuosina 1958 - 1959 rakennettu kirkko on modernin kirkkoarkkitehtuurin edustaja, on kansan keskuudessa saanut nimen piruntorjuntabunkkeri.

Erinomainen matka. Antoi kiireiselle kuvan maaseudun ja ennen kaikkea rajan rauhallisesta elosta aidossa suomalaisessa maisemassa.


rautj
Seppele Rautjärven sankarihaudalle
spacer
tykit
Kollaa-museon tykkejä ihmettelemässä