Pohjois-Kymen Sotilaspoikien Perinnekilta ry Kouvola 
Sotilaspoikien Perinnekillan<br />perustamisen vuosipäivä Sotilaspoikien Perinnekillan
perustamisen vuosipäivä
Torstai 19.05.2022
GoTop

Liittopäivät 2003


esite

Pohjois-Kymen Sotilaspoikakilta järjesti vuonna 2003 Sotilaspoikien Perinneliiton liittopäivät Valkealassa. Seuraavassa päivien ohjelma kommentein varustettuna:

OHJELMA LAUANTAINA 16.8.2003

09.00 Perinneliiton kunniakäynti sankaripatsaalle Valkealan kirkonkylässä

Kunniavartion sankaripatsaalle järjesti Karjalan Prikaati. Kunniakäynnin ja seppeleenlaskun suorittivat liiton ja killan kunniajäsen Ilmari Hurmerinta ja killan puheenjohtaja Eero Sorsa.

10.00 - 13.00 Tulokahvit

10.00 alkaen Ilmoittautuminen ja majoitus kasarmeihin

12.00 alkaen Virallisten edustajien valtakirjojen tarkastus

13.00 Liittokokous

Liittokokous pidettiin viestipataljoonan kasarmin auditoriossa. Liittokokouksen puheenjohtajana oli järjestävästä killasta Pekka Jokinen. Perinneliitto vastasi muista kokoukseen liittyvistä järjestelyistä. Kaikille liittokokoukseen osallistuneille virallisille edustajille ja liittohallituksen jäsenille Pohjois-Kymen Sotilaspoikakilta jakoi killan 10 -vuotishistoriikin.

13.00 Kalustoesittely

Varuskunta oli tuonut sotilaspoikien hämmästeltäväksi uusinta kalustoaan. Jokaisen "aseen" kohdalla oli asiansa osaava varusmies esittelemässä kyseistä laitetta. Suurimmalle osalle meistä kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Kylläpä se sotatouhu aseineen on muuttunut sitten sotilaspoikapäivien.

16.00 - 17.00 Päivällinen

Muonituskeskuksessa ruokailut toimivat joustavasti, vaikka varusmiehet ruokailivat samanaikaisesti. Ruoka haettiin noutolinjalta ja henkilökunta palveli liikuntarajoitteisia tarjoillen ruuan pöytiin. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Vanhat sotilaspojat vain muistelivat aikoja, jotka olivat silloin joskus, nähdessään ruokajonossa nykyisiä nuoria varusmiehiä; silloin me olimme jo aikamiehiä.

17.00 Filmiesitys Repoveden kansallispuistosta

Kaartinkinossa esitettiin lauantaina Juha Jetsun kuvaama filmi Repoveden kansallispuistosta kertojana Markku Laukkanen. Katsojat pitivät esityksestä, mutta olisivat toivoneet enemmän nähtävää mahtavista uuden kansallispuiston maisemista.

19.00 - 22.00 Veljesilta sotilaskodissa

Tervehdyssanat esitti Kaarlo Kantokari kahdella kotimaisella kielellä. Ohjelma oli tarpeeksi viihteellinen ja esitykset osoittivat, mihin kuoro ja orkesteri monipuolisine solisteineen pystyvät viihteen alalla. Sotilaskoti oli täynnä ja yleisö nautti kuulemastaan. Ohjelma suoritettiin ennen anniskelun aloittamista, joka oli hyvä ratkaisu. Veljesillassa tarjottiin sotilaskodin perinteinen munkki kahvin kanssa.

OHJELMA SUNNUNTAINA 17.8.2003

8.30 - 9.30 Aamupala. Sunnuntaina tulevien ilmoittautuminen

10.00 Ehtoollisjumalanpalvelus

Jumalanpalveluksesta ehtoollisineen vastasivat varuskunnan sotilaspastorit avustajina kenttärovasti Palola ja kirkkoherra Hiltunen. Kenttäpiispa Hannu Niskanen saarnasi, ja puhui mm sotilaspoikavalasta. Kiltaveljet Heimo Pohjalainen ja Pertti Nieminen lukivat kohtia raamatusta.

Jumalanpalveluksen säestyksestä vastasi Rakuunasoittokunta, ja killan kuoro ja orkesteri esiintyi ehtoollisen aikana esittämällä hyvin valitut, tunnelmaan sopivat laulut, jotka toivat sotilaspoikaveljien sydämiin hartaan ja hyvän tunnelman.

Kaartinkino oli täynnä sanan kuulijoita.

12.00 Katselmus

Sotilaspojat kokoontuivat ryhdikkäinä Kaartinaukiolle katselmukseen, jonka suoritti liittopäivien suojelija, Karjalan Prikaatin komentaja, eversti Juha Kilpiä puhuen sotilaspojille. Sotilaspoikia komensi killan puheenjohtaja Eero Sorsa, ja Rakuunasoittokunta soitti katselmukseen sopivaa musiikkia.

Katselmustilaisuudessa laskettiin kukkalaite JR 8 muistomerkille, laskijoina kunniapuheenjohtaja Kalevi A. Holma ja liiton puheenjohtaja Atte Kaskari.

15.00 Pääjuhla

Europarlamentaarikko Mikko Pesälä piti loistavan juhlapuheen, jonka sisältö antoi jokaiselle kuulijalle mietittävää. .Maaherra Tuula Linnainmaa esitti lääninhallituksen ja valtiovallan tervehdyksen. Sotiemme veteraanien tervehdyksen toi Olavi Eronen ja Valkealan kunnan tervehdyksen Tuomo Hasu. Perinneliiton puheenjohtaja Atte Kaskari luovutti juhlassa Karjalan Prikaatille Sotilaspoikaristin kehystetyssä taulussa.

Rakuunasoittokunta johtajanaan musiikkimajuri Raimo Maaranen ja killan kuoro ja orkesteri vastasivat juhlan musiikkiosuudesta. Erikoisesti jäi mieleen kuoron ja orkesterin korkeatasoinen esitys ”Hurttiukko” solistina Tapani Rautasuo.

Osallistujamäärät:

Lauantaina434 henkeä
Veljesilta447 henkeä
Sunnuntaina519 henkeä
Majoitukset331 henkeä

Osallistujat killoittain:

Etelä-Karjala27
Etelä-Kymenlaakso6
Etelä-Pohjanmaa6
Kainuu16
Kanta-Häme14
Keski-Suomi25
Liittohallitus ym15
Mellan-Nyland5
Norra Svenska Österbotten6
Oulun-Seutu10
Pirkka-Häme5
Pohjanmaa2
Pohjois-Karjala6
Pohjois-Kymi128
Pohjois-Satakunta5
Pohjois-Savo 45
Päijät-Häme2
Pääkaupunkiseutu16
Salon-Seutu60
Satakunta34
Suur-Savo 31
Svenska-Österbotten 1
Vakka-Suomi 12
Varsinais-Suomi 8
Ylä-Savo 8