Pohjois-Kymen Sotilaspoikien Perinnekilta ry Kouvola 
Sotilaspoikien Perinnekillan<br />perustamisen vuosipäivä Sotilaspoikien Perinnekillan
perustamisen vuosipäivä
Torstai 19.05.2022
GoTop

Kuoron ja orkesterin historia


Pohjois-Kymen Sotilaspoikien kuoro ja orkesteri perustettiin 1993.

Kun Sotilaspoikakillan toiminta oli käynnistetty vuotta aiemmin, havaittiin, että jäsenistössä oli useita kuoromiehiä. Kouvolan mieskuoroa aikoinaan johtanut Pekka Suomalainen ja kapellimestari Uuno Kuparinen panivat toimeksi ja kokosivat yhteen laulu- ja soittotaitoiset sotilaspojat. Näin syntyi ainoa toiminnassa oleva entisten sotilaspoikien laulu- ja soitinyhtye koko Suomessa.

Toimintansa aikana se on pitänyt yli 50 aseveli-iltaa ja 25 kirkkokonserttia eri puolilla Suomea.

Lisäksi kuoro on esiintynyt kymmenissä hengellisissä ja isänmaallisissa tilaisuuksissa, mm. Veteraanien kirkkopäivien pääjuhlissa.

Kuoro ja orkesteri on tehnyt neljä konserttimatkaa Viroon ja yhden Ruotsiin. Viron Suomipoikien kuoron kanssa on ollut yhteisiä konsertteja sekä Suomessa että Virossa. Pohjois-Kymen Sotilaspoikakuoro lauloi edustuskuorona Tali-Ihantalan taistelujen 60-vuotismuistojuhlassa ja Sotaveteraaniliiton 50-vuotisjuhlan merkeissä kuorolla ja orkesterilla oli viisi konserttia Kainuussa.

Kuoro ja orkesteri on pitänyt vuosittain harjoitusleirin Lapissa Äkäslompolossa. Sen yhteydessä on konsertoitu sekä matkan varrella Iisalmessa, Oulussa, Kolarissa, Pellossa, Kittilässä, Muoniossa ja Rovaniemellä että paikan päällä Ylläksellä. Lapin matkojen hengessä kuoron ohjelmistoon kuuluu runsaasti Lappi-aiheisia lauluja.

”Konsertissa monille heräävät nuoruuden muistot eloon, ja mieleen palaa kovia kokeneen kansamme historia. Se lieneekin sotilaspoikain konserttien idea. Kapellimestarin ja komean miesjoukon innostavan musiikin juhlallisuus jättikin yleisön mieliin ikimuistoisia kuvia ja tunnelmaa.” (Paavo Pulkkinen, Keskipohjanmaa, kuoron ja orkesterin konsertista 5.11.2005 Kalajoella)

Lapin matkat alkoivat tuntua liian pitkiltä jäsenten mielestä. Sen tähden suunnistettiin talven leirimatkat lyhyemmän matkan päähän. On käyty kolmena talvena Tanhuvaaran urheilukeskuksessa, jossa laulun ja soiton lisäksi urheilukeskus tarjosi monipuolista ohjelmoitua liikuntaa nuorien ohjaajien vetämänä.

Tanhuvaarasta käsin on käyty Savonlinnassa konsertoimassa ja sieltä käsin aloitettiin myös koululaiskonsertit vuonna 2010. Koululaiskonsertteja on pidetty omalla alueella jo useita. Mukana konserteissa on ollut Kiltamme puheenjohtaja Mikko Pesälä, joka on kertonut opettajille ja oppilaille mielenkiintoisesti sotilaspoikien toiminnasta sodan aikana.

Vuodesta 2010 lähtien kuoro ja orkesteri on leireillyt elokuussa Kannuskoskella, Tuhannen tarinan talossa ja konsertoinut Kannuskosken seuratalossa.

Keväällä 2014 oli laululeiri (avec) Pajulahden urheiluopistossa, jossa harjotusten ohessa saatiin tehokasta ja mielenkiintoista liikuntaa.

Esiintymisiä vuodessa, eri tilaisuuksissa, on ollut yleensä yli 30. Harjoituksia Tuulensuojassa on vuosittain ollut parikymmentä kappaletta.