Pohjois-Kymen Sotilaspoikien Perinnekilta ry Kouvola 
Sotilaspoikien Perinnekillan<br />perustamisen vuosipäivä Sotilaspoikien Perinnekillan
perustamisen vuosipäivä
Torstai 19.05.2022
GoTop

Kollaan retki 2002


POHJOIS-KYMEN SOTILASPOIKIEN RETKI KOLLAANJOELLE 29…30. TOUKOKUUTA 2002

Retki alkoi Puolakan linja-autolla Kouvolasta aamuvarhain Imatran, Kiteen ja Tohmajärven kautta Värtsilän raja-asemalle Niiralaan. Matti Jaatisen sairauden takia Pertti Hartikainen otti johdon käsiinsä ja selosti ansiokkaasti Ilomantsin viime sotien tapahtumia. Matkan päämääränä oli tutustua erityisesti talvisodan tapahtumiin Kollaanjoella. Ennen rajan ylitystä tutustuttiin Ilomantsin Parppeinvaaralla sijaitsevaan Rajakenraalin majaan. Rajakenraalin maja on rakennettu jatkosodan aikana Itä-Karjalassa ja sai nimekseen Rukapirtti. Kenraali Raappana piti tätä työhuoneenaan ja ympärille asettui divisioonan esikunta. Kenraalin täyttäessä 2. 6.1943 50 vuotta Rukapirtti lahjoitettiin hänelle divisioonan yhteisenä lahjana. Rukapirtti oli monien tärkeiden vierailujen ja neuvottelujen tapahtuma-paikkana. Monien vaiheiden jälkeen maja siirtyi Karjalaisen Kulttuurin Edistämis-säätiölle, joka pystytti sen omistamalleen Parppeinvaaran maalle syksyllä 1984 ja yleisön nähtäväksi se avattiin kesäkuussa 1985.

onni
Onni Määttänen, s. 10.2.1908

Rajakenraalin majalla tapasimme Mannerheim-ristin ritarin Onni Määttäsen, joka nimitettiin 4.7.1943 ritariksi numero 119. Ritareiden keski-ikä on vähän yli 85 vuotta ja heitä on elossa tätä nykyä 18 miestä. Onni Määttänen kertoi lyhyesti kokemuksistaan noina aikoina. Ruokailun yhteydessä vahvistettu kvartetti Pekka Suomalainen, Risto Juhola, Jukka Petas, Keijo Ala-Tommola, Matti Mikkola, Aulis Helineva ja Pertti Jussila kajauttivat tilanteeseen sopivan laulun.

Parppeinvaaralta matka jatkui Niiralan kautta Jänisjärven rannalla sijaitsevaan majapaikkaamme, suomalaisvalmisteiseen siistiin hotelliin. Ilta jatkui ruokailun, saunomisen ja seurustelun merkeissä. Aamulla suunnistimme Jänisjärven itärantaa Suistamolle. Komean kirkon lisäksi Suistamolla on ollut ennen sotia alakoulun opettajia valmistanut seminaari Sortavalan seminaarin ohella. Täältä jatkoimme kohti Loimolaa ja talvisodan aikaisia Kollaanjoen taistelupaikkoja. Kollaan taisteluissa suomalaisten 155. divisioonaa vastassa oli venäläisten 4 divisioonaa.

Tammi-helmikuun vaihteessa tehdyn läpimurtoyrityksen jälkeen vihollinen alkoi valmistella uutta suurhyökkäystä rakentamalla teitä pohjois- ja eteläsivustojen korpimaastoon. Suuresta ylivoimasta ja vaikeista olosuhteista huolimatta suomalaisten peräänantamattoman taistelutahdon ansiosta rintamalinjat pystyttiin pitämään maaliskuuhun, jolloin 13. päivänä kello 11 astui voimaan välirauha.

Ilomantsin rajapitäjässä on pystytetty viime sodan merkittävimmille taistelupaikoille muistomerkkejä Tervaruukin, Taivallammen, Oinassalmen, Petkelniemen, Möhkön, Utrion, Ilajanjoen, Palovaaran, Hattuvaaran, Parissavaaran, Kallioniemen ja Sonkajan maastoihin osoittamaan veteraaniemme panoksesta näillä alueilla.

Vahvistettu kvartetti Pekka Suomalaisen johdolla sekä Risto Juola esittivät tunnelmaa kohottavia ja tilanteisiin liittyviä lauluja. Samalla kuulimme myös muutamia otteita taisteluihin ja muisteluihin liittyvistä kuvauksista.

Paluumatkalla pysähdyimme Laatokan ja Sortavalan pohjoispuolella sijaitsevaan Leskelän teollisuuspaikkakunnalle. Teollisuutta täällä on ollut jo 1600-luvulla. Mutta Leskelässä ollut saha siirtyi suomalaisomistukseen 1800-luvuIla. Tämän Jänisjoen kosken putous on noin 13 metriä, jonka vuoksi se on merkittävä voiman lähde. Laatokkaan Läskelästä on noin 5 kilometriä. Jänisjoki oli viimeinen puolustuslinja.

Kaarlo Kantokari ja Veli-Matti Puolakka hoitelivat matkan järjestelyt mallikkaasti. Retken viihtyisyydestä ja hauskuuttamisesta vastasivat Veli-Matin lisäksi Jukka Petas ja Pekka Suomalainen runsaalla vitsiarsenaalillaan muutamien muiden avustamina.

Matkan aikana esitettiin jo suunnitelmaluonnos seuraavaksi retkikohteeksi, joka olisi ehkä Äänislinna - Kontupohja - Karhumäki ja olisi kolmipäiväinen retki. Ehdotusta pidettiin kannatettavana ja annettiin johtokunnan valmisteltavaksi.


kollaa
Kollaanjokea ihailemassa Keijo Ala-Tommola
spacer
tolva
Talvisodan muistomerkillä Pertti Hartikainen ja Eero Sorsa