Pohjois-Kymen Sotilaspoikien Perinnekilta ry Kouvola 
Sotilaspoikien Perinnekillan<br />perustamisen vuosipäivä Sotilaspoikien Perinnekillan
perustamisen vuosipäivä
Torstai 19.05.2022
GoTop

Kannaksen retki 2006


POHJOIS-KYMEN SOTILASPOIKIEN PERINNEKILTA retkeili Karjalan Kannaksella 30...31.05.2006.

Sotilaspoikien Kannaksen retki oli kunnianosoitus viime talvena edesmenneelle maaherra Matti Jaatiselle, joka ehti vetää 100 eri retkeä viime sotiemme taistelupaikoille. Tämänkertaisen retken oli suunnitellut Jaatisen "oppipoika" valtiotieteiden tohtori Pertti Hartikainen, joka toimi myös asiantuntevana oppaana. Matkanjohtajana toimi Kiltamme varapuheenjohtaja Kaarlo Kantokari, ja turvallisesta matkasta huolehti Puolakan kuljettaja Jan Sipari Valkealasta. Matkalle osallistui 47 Kiltamme jäsentä, puheenjohtajamme Lasse Johanssonin johdolla. Matkalle antoi erikoista juhlavuutta se, että osa Kiltamme kuorosta Pekka Suomalaisen johdolla ja Kiltamme orkesteri Arvo Saariston johdolla oli mukana.

Syötyämme maittavan lounaan ravintola Labyrintissä Viipurissa jatkoimme matkaa Summan kautta Sormenkärjen tukikohtaan, jossa matkan johtaja Pertti Hartikainen muisteli maaherra Matti Jaatisen kanssa tekemiään yhteisiä retkiä taistelupaikoille ja Jaatisen suuriarvoista työtä Kannaksen taistelupaikkojen kartoittamiseksi. Saavuimme illansuussa Terijoelle ja laskimme havuseppeleen sankarihaudalle.

Kunniavartiossa muistomerkin vierellä seisoivat kiltaveljet Seppo Pyötsiä ja Pentti Koskenniemi, seppeleenlaskijat olivat kiltaveljet Alvi Kokkonen ja Leo Akkila, puheen piti kunniapuheenjohtajamme Eero Sorsa ja kolmen miehen yhtyeemme esitti musiikkia ja kuoromme lauloi.

Majoittauduttumme hotelli Geliosiin ja syötyämme päivällisen, siirryimme Suomenlahden rantaan. lavalle, jossa kuoromme ja orkesterimme viihdyttivät musiikillaan matkalaisia ja paikallista väestöä.

Aamulla suuntasimme matkamme kohti Valkeasaarta, jossa kohteemme oli Jalkaväkirykmentti 131 muistokivi. Muistomerkin vieressä oli kunniavartiossa Heikki Kulonen ja Tapio Mustapää, seppeleenlaskijat olivat Heimo Pohjalainen ja Taavi Pasila, puheen taistelijoiden muistolle piti Lauri Kemppi ja kuoromme sekä orkesterimme huolehtivat musiikista.

Seuraava pysähdyspaikka oli Äyräpäässä, jossa laskimme havuseppeleen Suomen valtion lahjoittamalle muistokivelle. Kunniavartioina seisoivat Pekka Häkämies ja Lauri Hallikas ja seppeleenlaskijoina olivat Niilo Häyhä ja Timo Järvelä. Puheenpidosta huolehti Veikko Tiainen. Kuoro ja orkesteri huolehtivat musiikista.

Viimeisin kunnianosoituspaikka oli Ihantalan muistokivi, jossa puheen piti Pekka Jokinen ja kunniavartiossa seisoivat Jouko Hovi ja Aapo Metsäpelto, seppeleenlaskijoina olivat Pärttyli Voutilainen ja Ilpo Vähätalo kuoron ja orkesterin huolehtiessa musiikista.

Retken päätöstilaisuus oli Viipurin Pyöreässä Tomissa, jossa puheenjohtaja Lasse Johansson luonnehti puheessaan retkeä ainutlaatuiseksi kunnianosoitukseksi Kannaksen taistelijoille, kiittäen kaikkia osanottajia ja ohjelman suorittajia. Orkesterimme innostui vielä soittamaan ravintola-vieraille niin, että paikallinen orkesteri jäi häpeään. Rajamuodollisuudetkin sujuivat joustavasti, joten olimme jo hyvissä ajoin perillä kotona.


jr%201
Heimo Pohjalainen ja Taavi Pasila laskivat seppeleen JR 1:n muistomerkille.
spacer
ayrap
Niilo Häyhä ja Tmo Järvelä Laskivat seppeleen muistokivelle Äyräpäässä.
spacer
pertsa
Retkeläiset kuuntelevat hartina Pertti Hartikaista.