Pohjois-Kymen Sotilaspoikien Perinnekilta ry Kouvola 
Sotilaspoikien Perinnekillan<br />perustamisen vuosipäivä Sotilaspoikien Perinnekillan
perustamisen vuosipäivä
Torstai 19.05.2022
GoTop

Killan lippu


lippu

Lipun hankkimisvaihe

"12.01.1994 valittiin toimikunta: Ilmari Hurmerinta, Ilmari Lindberg ja Aulis Helineva." Osmo Itkonen kutsuttiin toimikuntaan harrastusalanaan lipun tanko ja varusteet. Toimikunta kokoontui käsittelemään lipun muodon eri vaihtoehtoja tehtyjen luonnosten pohjalta.

Aulis Helinevan tekemistä väripiirroksista valittiin yksimielisesti ehdotus, minkä leijonakuva on muodoltaan traditionaalisin asettuen nuoruudenvihreän kentän keskustaan. Kunniapaikalle tankoreunaan sijoittuu Pohjois-Kymenlaakson vaakuna. Seuraten ns. rakuunalipun perinteitä tulee lipun reunoihin, tässä tapauksessa, kulta-aplikointi.

Päätös

"06.04.1994 päätettiin hankkia oma lippu oheisen luonnoksen mukaisena, vihreällä pohjalla. Aulis hoitaa asiaa, Osmo Itkonen laskuttaa tankokulut." Hän lahjoitti killalle naulausvasaran.

Lipun heraldinen selitys

Luonnonvihreässä lipussa on kentän keskustassa keltaisella kehyksellä erotettu musta viisikulmio, missä keltainen (kulta) vaakunaleijonan pää käsivarsineen ja miekkoineen tukeutuu vihreänmustaan, kolmihaaraiseen hakoon. Lipun vasemmassa yläkentässä on Pohjois-Kymenlaakson valkomusta ns. vastalohkovaakuna kuvaten aluetta, miltä jäsenistö koostuu. Kaksikielekkeistä lippua kehystää kullanvärinen lanka-aplikointi. Lippu on kooltaan 850 x 1050 millimetriä

Valmistaja

Lipun on valmistanut polyesteristä Lipputaito Oy Tampereelta asiantuntijanaan kuvataiteilija, heraldikko Harri Rantanen.

Naulaus- ja vihkimistilaisuus

Kiltalaiset olivat pukeutuneet tummiin pukuihin ja kantoivat kunniamerkkejä. Se ja isänmaallisuuden patinoima Kymin Paperiteollisuus Oy:n Teollisuusoppilaitoksen juhlasali tekivät 28.9.1994 pidetystä killan lipun naulaus- ja vihkimistilaisuudesta erittäin juhlavan.

Killan puheenjohtaja Ilmari Lindberg totesi tervehdyspuheessaan, että useimmat meistä olivat vielä nuoria poikia, kun suojeluskuntajärjestö ja sotilaspoikajärjestö lakkautettiin. Kaikki kuitenkin palvelimme tavalla tai toisella isänmaata. Vanhimmat meistä puolustivat sitä ase kädessä.

Pekka Suomalaisen johtama sotilaspoikakuoro esiintyi tervehdyspuheen jälkeen. Lippupuheessaan maaherra Matti Jaatinen kertoi lipun merkityksestä mm. seuraavasti: "Lippu tai sitä vastaava jokin muu merkki on ollut eri kansojen keskuudessa jo kauan käytössä. Suomessakin on ollut erilaisia lippuja historian saatossa, on ollut keltapunaista, sinivalkoista ja leijonalippua. Nykyisestä Suomen lipusta julkaistiin laki 29.5.1918. Kaikki kansakunnat ovat olleet aina ylpeitä omasta lipustaan. Lippu on ollut kautta aikain mukana myös sotajoukoilla. Sota- ja kansallislippujen rinnalle on syntynyt lippuja mitä erilaisemmille yhteisöille ja yhdistyksille.

Nyt on meidän vuoromme saada oma lippumme, johon voimme kohdistaa uskollisuutemme, palveluhalumme ja uhrimielemme. Oma lippumme tulee takomaan veljespiiriimme yhteenkuuluvaisuuden ja uskollisuuden henkeä. Me voimme oman lippumme kautta vannoa uskollisuutta myös Suomen lipulle. Uskollisuus lipulle on ollut aina Suomen miehen kunnia-asia.

Lipun naulaajat

Eero Sorsan toimiessa naulauksen ohjaajana naulaajat suorittivat osuutensa seuraavassa järjestyksessä: Matti Jaatinen, Kymen sotilasläänin komentaja kenraalimajuri Matti Suokas, Ilmari Hurmerinta, Jorma Ranta, Emerik Nuorkivi, Kalevi Sahanen, Keijo Ala-Tommola, Keijo Kaartinen, Paavo Kujala, Aulis Helineva, Osmo Itkonen, Pekka Suomalainen ja viimeisenä killan puheenjohtaja Ilmari Lindberg.

Naulaajat jäivät riviin ja lippuvartio, Teuvo Lonka, Erkki Ranta ja Paavo Koiranen, otti lipun haltuunsa.

Rovasti Jalmari Ukkonen vihki lipun ja puhui niistä velvollisuuksista, joita lippu seuraajilleen asettaa. Kenrm. Suokas onnitteli kiltaa uudesta lipusta ja toivoi sen olevan mukana mahdollisimman monessa maanpuolustusaiheisessa tilaisuudessa. Hän sanoi olevansa ylpeä siitä, että sai ainoana killan ulkopuolisena olla mukana juhlassa.

Mieliinjäävä tilaisuus päätettiin yhteisesti laulettuun Valaan.

Lippukirja

Lippua seuraa arkistoitu lippukirja, jossa on seurava teksti:

Perustajajäsenet Matti Jaatinen, Ilmari Hurmerinta ja Ilmari Lindberg
Jäsenistö 13.9.1994: Jäsenten lukumäärä on 345 jakaantuen seuraavasti: Kouvola 117, litti 67,
Kuusankoski 39, Anjalankoski 38, Elimäki 37, Valkeala 37, Jaala 2, ulkopuolelta 8.
Johtokunta vuonna 1994: Ilmari Lindberg, puheenjohtaja, Kuusankoski
Anjalankoski Paavo J.Kujala, Teuvo Lonka, vj.
Elimäki Ilmari Hurmerinta, jäsenasiat, Panu Loikkanen, vj.
Iitti Keijo Ala-Tommola, siht., Aulis Helineva, vj. rah.hoit., Tuomo Tuominen
Kouvola Emerik Nuorkivi , Pertti Nieminen, vj., Jorma Ranta, varapj., Pekka Suomalainen,
vj., kuoron ja ork. joht., Kaarlo Kantokari vj.
Kuusankoski Keijo Kaartinen, Osmo Itkonen vj.
Valkeala Kalevi Sahanen, Alpo Seppälä vj.


naulaus
Kymen sotilasläänin komentaja, kenrm. Matti Suokas on naulausvuorossa. Eero Sorsa osoittaa naulan paikkaa. Takana muita naulaajia (vasemmalta) Jorma Ranta, Kalevi Sahanen, Keijo Kaartinen ja Paavo J. Kujala. (Kuva Erkki Koskenniemi)
spacer
vihk
Rovasti Jalmari Ukkonen vihkimässä lippua. Lippuvartio vasemmalta Paavo Koiranen,Teuvo Lonka ja Erkki Ranta. Takaa näkyvät Keijo Kaartisen, Pekka Suomalaisen ja Eero Sorsan kasvot. (Kuva Erkki Vitikainen)